U NAREDNOM PERIODU BIĆE MNOGO POSLA ZA POLJOPRIVREDNIKE

Prvo priprema zemljišta i đubrenje

Februar je mesec kada se seju jara strna žita, grašak i grahorica, ali zemljište treba najpre da se prosuši. Sa setvom najzastupljenih ratarskih useva – kukuruza, suncokreta, šećerne repe i soje počinje se kada se za to stvore uslovi, odnosno kada se zemljište zagreje za proizvodni minimum koji zavisi od biljne vrste. 

poljoprivredni radovi2

O tome se detaljnije može govoriti tokom marta, kada se približi vreme za sejanje okopavina – objašnjava Zorica Rajačić, rukovoditeljka savetodavnog odeljenja Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin i dodaje da do setve prolećnih useva ima još dosta posla, jer najpre treba pripremiti zemljište i adekvatno ga nađubriti.

poljoprivredni radovi zorica rajacic

Zima je period kada na njivama ima nešto manje posla, ali i sada, kada su temperature niske, zemljoradnici se ne odmaraju previše. Kako kažu stručnjaci, jesenas su svi ozimi usevi na teritoriji Srednjobanatskog okruga posejani na najviše površina i u optimalnom roku.

Zorica Rajačić ističe da su padavine u oktobru bile korisne za nicanje i razvoj posejanih useva, a da je tokom novembra i decembra uzoran najveći deo njiva za setvu prolećnih useva.

izvor: ListZrenjanin

Podelite sa drugima