PSS O OPTIMALNOM NAVODNjAVANjU ZASADA – Tenziometar daje pouzdane rezultate

Potrebno je znati kada, koliko često i kojom količnom vode treba obezbediti vlažnost zemljištu. Ne treba zalivati po slobodnoj proceni i tako povećavati troškove. Postoje različite metode za određivanje vremena navodnjavanja i količine vode.

Najbolji i najpouzdaniji metod za merenje potencijala vlažnosti zemljišta obavlja se pomoću tenziometra. Instrument radi tako što voda iz cevi prolazi kroz pore keramičke čašice ili membrane u tlo do uspostavljanja ravnoteže između snage držanja vode u zemljištu i stvorenog vakuuma u cevi, koji se registruje na vakuummetru.

Skala je najčešće prikazana od 0 do 100 (cb ili kPa). Tenziometar se postavlja u zemljište tako da porozna čašica bude na dubini koja se ispituje. Za svaku lokaciju merenja vlage i za određenu dubinu potreban je poseban tenziometar, zato ih ima različite dužine.

Potom se cev do vrha napuni prokuvanom vodom ili rastvorom koji se dobija kupovinom tenziometra, odstrane se mehurići vazduha i hermetički zatvori. Merni instrument daje pouzdanije rezultate pri višoj vlažnosti zemljišta. Preporučuje se za povrtarske kulture koje zahtevaju ovakve uslove gajenja.

zalivanje2
zalivanje3

U praksi navodnjavanja tenziometar se puni vodom posle svakog zalivanja. Kod suvog zemljišta, voda biva izvučena iz instrumenta, smanjujući količinu tečnosti u njemu i stvarajući parcijalni vakuum koji se očitava na brojčaniku. Što je suvlje tlo, to su veće vrednosti.

Navodnjavanjem se ovaj postupak preokreće. Naime, vakuum koji je stvoren zbog suvog zemljišta sada uvlači vodu nazad u instrument i brojčanik pokazuje niže vrednosti. On se ponaša kao veštački koren sa brojčanikom koji konstantno meri u kojoj meri „koren” radi svoj posao.

Zalivanje povrća i voća je potrebno kada je vrednost na vakuummetru od 20 do 40 kPa, a prekida se kada je ona 10 kPa. Rezultat viši od 40 kPa ukazuju na manjak vode i preporučuje se navodnjavanje.

Tenziometar je jednostavan za korišćenje i traje dugo ako se pravilno održava. Njegova tačnost o snabdevenosti zemljišta vodom u zoni korenovog sistema je visoka i pouzdana. Preporučuje se  povrtarima i voćarima koji imaju sisteme „kap po kap”. Cena nije visoka, veći je problem pronaći dobre i kvalitetne proizvođače. Svaka kultura zahteva različitu količinu i dinamiku navodnjavanja. Uglavnom, zemljište je optimalno obezbeđeno vodom kada se na tenziometru očita vrednost od 20 do 40 mPa.

DIPL. INŽ. MILINKO SINĐIĆ

Podelite sa drugima