Održana Sednica parlamenta Regionalne privredne komore Zrenjanin – Rezultati koji ohrabruju

Industrijska proizvodnja od januara do avgusta ove godine beleži manji fizički obim u odnosu na isti period 2022. za 3,6 odsto. Spoljnotrgovinska razmena je iznosila 696,7 miliona evra, što je niže za 1,7 posto. Izvoz je bio 350 miliona evra, što je više za 12,1 procenata, a uvoz 46,7 miliona evra i manji je za 12,6 odsto. To je navedeno u izveštaju o poslovanju privrednih subjekata koji je usvojen na sednici Parlamenta Regionalna privredne komore (RPK) Zrenjanin.

– Zadovoljni smo postignutim rezultatima koji su plod više značajnih činilaca. Sve više preduzeća okuplja se oko naših programa. Imamo dobru saradnju sa svim nivoima vlasti – od republičke do lokalne. 

dsc 0331

Prostora za unapređenje i proširenja ima. To se posebno odnosi na područje Grada Zrenjanina gde se, uz najavljene investicije i projekte, stvara mogućnost za poboljšanje svih ekonomskih pokazatelja već u narednih nekoliko godina – ocenio je Predrag Stankov, direktor RPK Zrenjanin.

O investicionim, privrednim i komunalnim poduhvatima na tertitoriji Grada Zrenjanina govorio je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika.

Izuzetno je značajan zamah stanogradnje i građevinarstva na našem području. To prati i druge projekte, počev od auto-puta Zrenjanin-Beograd-Novi Sad, do velikih ekoloških poduhvata u koje je samo u ovoj godini uloženo više od milijardu dinara. Snažna privreda je važna potpora našim aktuelnim i dugoročnim planovima razvoj a i stvaranja uslova da Zrenjanin bude još lepše mesto za život – istakao je Santovac.

dsc 0362

Njegovo mišljenje dele i privrednici, stalni članovi Parlamenta koji posebno naglašavaju značaj stabilnih uslova poslovanja. Kako navode, to dovodi do otvaranja novih radnih mesta i višeg standarda građana.

– Nažalost, problem je što sada nemamo dovoljno kvalitetne radne snage. U Brodogradilištu u Novom Bečeju uposlili smo kapacitete i 70 radnika. Uz do,datne državne i druge podsticaje mogli bismo da imamo još bolje rezultate – rekao je Milenko Pištinjat, direktor i vlasnik brodogradilišta u Novom Bečeju i firme „Astra šipjard” d.o.o Zrenjanin.

Jedna od izuzetno značajnih oblasti na našem području je poljoprivreda koja poslednjih godina nije ostvarila rezultate srazmerne mogućnostima.

Značajan doprinos razvoju ove privredne grane daje Poljoprvredna stručna služba (PSS) Zrenjanin.

– Činimo sve da doprinesemo unapređenju i modernizaciji poljoprivrede. U 2023. godini smo, osim ostalog, bili angažovani na pomoći farmerima oko primene informacionog sistema „Eagrar. Očekujemo da će rezulati biti vrlo brzo uočljivi, što nas približava nivou Evropske unije – kaže Kristina Salapura, direktorica PSS

Nakon sednice Parlamenta, uručene su nagrade RPK pojedincima i kolektivima. O tome je odlučivala Komisija za dodelu priznanja čija je predsednica Tatjana Todorović.

Nikola Božović, List Zrenjanin

dsc 0371

Foto: Jovan Njegović Drndak – List Zrenjanin

Podelite sa drugima