Saveti Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin – Rezerve zimske vlage u zemljištu

Rezerve zimske vlage u zemljištu

Uregionu srednjeg Banata u zimskom periodu (oktobarmart) palo je oko 200 litara kiše po metru kvadratnom. To je mala količina koja je zabeležena u vanvegetacionom periodu, a uz to bile su i veoma visoke temperature vazduha. Prosečna srednja dnevna temperatura iznosila je oko 7 stepeni. Uz nedovoljno padavina i temperature koje su bile mnogo više nego što se očekuje, evaporacija je bila neobično visoka za taj period godine.

Analizom vlage u zemljištu došli smo do sledećih saznanja: zimske rezerve vlage u zemljištu, u periodu od oktobra do aprila, su bile 40% od optimalnih.

Pošto je zima bila veoma topla, velika količina vode je isparila. Osim toga, od januara do marta palo je svega 70 litara kiše po metru kvadratnom, te su rezerve zimske vlage minimalne.

polja zimi s

Za određivanje rezerve vlage uzima se debljina oraničnog sloja do 60 ili 100 cm, te je ove sezone deficit oko 60% . Kada u obzir uzmemo rezerve vlage u dubljim slojevima tla, podzemne vode i njihov uticaj na kapilarno kretanje vode kroz zemljište, one mogu da zadovolje potrebe biljaka za nicanje i period ukorenjavanja.

Dragan Marković, dipl. ing. PSS Zrenjanin

Podelite sa drugima