Prirodna pojava u voćnjacima

POLjOPRIVREDNA STRUČNA SLUŽBA O OPADANjU PLODOVA - Prirodna pojava u voćnjacima

Tokom vegetacije voćaka, opadanje plodova u umerenom obimu predstavlja normalnu pojavu i javlja se svake godine. I pored obilnog cvetanja, najčešće se samo manji broj cvetova razvija u plodove koji ostaju na stablima sve do berbe. Za postizanje dobre rodnosti, neophodno je da procenat zametanja plodova kod jabučastih voćaka bude oko 5-7 odsto, kod breskve, kajsije i šljive 10-20%, dok je kod trešnje i višnje zavisno od sortimenta procenat zametanja 15-25. Prekomerno opadanje plodova, uzrokovano je čitavim nizom klimatskih i bioloških faktora. Velik uticaj na lošu oplodnju i zametanje imaju faktori spoljne sredine, kao što su hladna i vlažna proleća, pojačana transpiracija u vreme cvetanja, kao i nedostatak vlage u zemljištu. 

 Nešto kasnije,
tokom vegetacije može se javiti slaba ishranjenost voćaka odnosno poremećaj u prometu organskih materija, pa i loša obezbeđenost mineralnim azotom i mikroelementima posebno borom čiji nedostatak doprinosi opadanju plodova u svim fazama razvoja voćke.
Razlog intenzivnijem opadanju plodova često je i loše odabran sortiment u momentu zasnivanja višegodišnjeg zasada. Naime, određene sorte jabuka, krušaka, kao i velik broj sorti šljiva i trešanja su stranooplodne, ne mogu se oprašiti sopstvenim polenom već su upućene na međuoprašivanje i u okviru zasada
moraju imati kompatibilne sorte oprašivače.

OPADANjE U TRI TALASA

Kod većine voćaka uočena su tri talasa opadanja plodova. Neposredno nakon cvetanja počinje prvo opadanje plodova koji nisu oplođeni jer u njima nisu razvijene semenke koje luče hormone zadužene za deljenje ćelija i rast ploda. Drugi period dešava se krajem maja i početkom juna to
je tzv. junsko opadanje. Javlja se kod plodova jabuka i krušaka sa formiranim malim brojem semenki, zbog čega se takvi plodovi slabije razvijaju, sitniji su i pri dodiru lako opadaju. Ovu pojavu dodatno može stimulisati nedovoljna ishranjenost biljaka i deficit vode u zemljištu. Najrizičniji treći talas opadanja dešava se pred samu berbu i karakterističan je za sorte čija je peteljka kratka i slabije elastičnosti. Opadanje plodova u ovom periodu može imati značajne ekonomske posledice na rentabilnost proizvodnje, zbog čega se pre podizanja zasada moraju detaljno analizirati klimatski uslovi podnevlja posebno uticaj vetra (njegova jačina, pravac i učestalost) i adekvatan izbor sorti.

opadanje voca

TRETIRANjE I MERE

Primenom odgovarajućih agrotehničkih mera, značajno se može uticati na otklanjanje uzroka i štetnih posledica opadanja plodova. U cilju bolje oplodnje i sprečavanja junskog opadanja plodova, u drugoj polovini maja preporučuje se primena prihranjivanja azotnim đubrivom KAN-om sa normom od 100 kilograma po 1 hektaru. U fazi porasta letorasta mogu se uraditi i 2-3 folijarna tretmana đubrivima koja ne sadrže hlor i teške metale (Fertilin, Murtonic, Ferticare), dok se u stresnim uslovima preporučuju preparati na bazi aminokiselina (Polyamin 50 aminokiseline, Drin, Oligogreen itd.).Postoji i mogućnost primene hormonskih preparata (regulatora rasta) koji podstiču dalji rast ploda i utiču na smanjenje opadanja, ali je ta praksa vrlo složena i primenjuje se isključivo pod nadzorom stručnog lica. 

Pri jačem intenzitetu, opadanje plodova je izuzetno negativna pojava koja umanjuje prinos i profitabilnost voćarske proizvodnje uopšte. Međutim, kod stabala sa visokom rodnošću to je jedan od načina prirodnog proređivanja kada voćkasama obezbeđuje optimalan
broj plodova u skladu sa njenim opštim stanjem, snabdevenošću vodom i raspoloživim hranljivim materijama.
Na ovaj način smanjen broj plodova nadoknađuje se njihovom krupnoćom, pri čemu preostali plodovi uglavnom pripadaju ekstra kvalitetu i prvoj klasi. Iz tog razloga upojedinim godinama prirodno opadanje plodova samo doprinosi regulisanju rodnosti i postizanju dobrog kvaliteta plodova visoke nutritivne vrednosti.

MAJA MARTINOV, MASTER VOĆARSTVA

Podelite sa drugima