Povoljna situacija – vode stabilne

POLjOPRIVREDNA STRUČNA SLUŽBA O VODNOM REŽIMU ZEMLjIŠTA - Povoljna situacija – vode stabilne

U regionu srednjeg Banata u periodu od januara do kraja maja meseca, palo je oko 240 litara kiše po metru kvadratnom. Ovo je svakako velika količina koja je pala u kratkom vremenskom periodu uz veliki pad temperature vazduha. Dnevne su bile oko 15 stepeni Celzijusa, dok su se noćne spuštale do 10 stepeni. Uz veliku količinu padavina i temperature su bile mnogo niže nego što se očekuje u ovom dobu godine. Analizom stanja vlage u zemljištu došli smo do sledećih saznanja: zimske rezerve vlage u zemljištu, u periodu od oktobra do aprila meseca bile su optimalne. Pošto nam je zima bila veoma
topla, isparavanjem je velika količina ove vode isparila, ali je palo dovoljno kiše, pa su rezerve zimske vlage maksimalne.

njiva 1

Pošto se za obrađivanje rezerve zemljišne vlage uzima samo debljina oraničnog sloja do 60 ili 100 cm, ove sezone deficita nema. Nema ga, kada u obzir uzmemo rezerve vlage u dubljim slojevima zemljišta, podzemne vode i njihov uticaj na kapilarno kretanje vode kroz zemljište. Nažalost,već duži vremenski period – oko 10 godina, vode u nižim područjima se troše na površinskom sloju tako da su rezerve u njima iscrpljene. Ovo je uslovilo sve većom zavisnošću poljoprivredne proizvodnje od letnjih pljuskova, što ranijih godina nije bio slučaj.

Neki stručnjaci ovu pojavu nazivaju globalizacijom klime. Kako god da je nazovemo,
deficit vlage u zemljištu je sve prisutniji na našim poljima. Vratimo se sadašnjim padavinama. U prethodno opisanoj situaciji zimsko-prolećne padavine u našem regionu Banata doprineće stabilizaciji voda u zemljištu.
Drugim rečima, rezerve vlage u površinskim slojevima će se obnoviti, što je dobro, ali rezerve u dubljim slojevima zemljišta će se trenutno povratiti jer se višak vode infiltrirao u njega. To je veoma dobra okolnost koja nam se desila.

DRAGAN MARKOVIĆ,
DIPL. INŽ, PSS ZRENjANIN

Podelite sa drugima