Poljoprivredna stručna služba dostupna za pomoć oko aplikacije „e-agrar”

Prilagođavanje sistemu i novim veštinama

Od 20. marta svi poljoprivredni proizvođači mogu da ažuriraju podatke i obnove status svojih gazdinstava u elektronskom registru poljoprivrednih gazdinstava (erpg.eagrar.gov.rs) što je naredni korak za korišćenje sistema „e-agrar”.

Pozivamo poljoprivredne proizvođače koji do sada to nisu učinili , da preuzmu parametre za svoj eID broj i da provere i ažuriraju podatke o životinjama u centralnom registru Uprave za veterinu – saopštili su iz Poljoprivredne stručne službe (PSS) u Zrenjaninu.

Nadležni objašnjavaju da poljoprivredni proizvođači u poštama mogu da uzmu parametre za svoj identifikacioni lični broj (e-ID), što predstavlja prvi korak za pristup platformi „E-agrar”. Oni koji nemaju pametne mobilne telefone, u MUP-u treba da izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), odnosno elektronski potpis. Međutim, za njegovu upotrebu potreban je računar.

pss zrenjanin 002

Nadležni podsećaju proizvođače da ukoliko im je potrebna dodatna podrška mogu doći svakog dana od 7 do 15 časova u prostorije PSS (Petra Drapšina 15), ili neka pozovu broj telefona 0800106107.

Podsetimo, stručnjaci iz Poljoprivredne stručne službe su protekla dva meseca obilazili banatska sela kako bi farmerima pomogli da pristupe internet platformi „E-agrar”, koja sa radom počinje 1. aprila.

Kako su naveli, najveći problem poljoprivrednika koji su se odazvali akciji je nepoznavanje novih tehnologija – rada na računaru i pametnim telefonima. Više od 70 odsto ljudi koji imaju problem su stariji i pitanje je kako će se prilagoditi sistemu. Mnogi nemaju ni računar, što znači da će to neko morati da radi umesto njih – objasnili su nadležni iz PSS-a.

Dodali su da je odziv za konsultacije dobar u svim selima. Podsetili su da je rok za registraciju na novi informacioni sistem 25. mart.

Fotografije: informativni portal volimzrenjanin.com

Podelite sa drugima