NOVI PROJEKAT POLjOPRIVREDNE STRUČNE SLUŽBE ZRENjANIN

Kontrola i praćenje plodnosti zemljišta

Poljoprivredna stručna služba je počela realizaciju projekta „Unapređenje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta na području dva upravna okruga na teritoriji Republike Srbije, kroz određivanje i praćenje osnovnih parametra plodnosti zemljišta”.

On se realizuje po Konkursu za raspodelu podsticaja za unapređenje sistema kreiranja i prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini.

zemlja2 pss

U pitanju je aktivnost koja se finansira od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, i traje godinu dana.

Projekat obuhvata određivanje osnovnih parametara kontrole plodnosti na parcelama poljoprivrednih proizvođača koji su u prethodnom periodu obavljali ispitivanja istih, kao i na parcelama farmera koji do sada nisu obavljali ispitivanja. Minimum uzorkovanja, radi praćenja, na istoj parceli je dva puta, a sve u cilju određivanja i praćenja osnovnih parametara kvaliteta zemljišta uz edukaciju poljoprivrednih proizvođača o značaju istih.

Cilj projekta

Praćenje plodnosti zemljišta je primarni zadatak ovih aktivnosti. Za utvrđivanje plodnosti obaviće se nulto uzorkovanje i određivanje agrohemijskih parametara na parcelama pre upotrebe mineralnih đubriva. Na osnovu rezultata ispitivanja može se klasifikovati zemljište, kao i potreba za mineralnim đubrivima.

Očekivani rezultat

Utvrđivanje plodnosti zemljišta, uz sagledavanje značaja plodnosti zemljišta, kao i klasifikacija zemljišta na osnovu ispitanih parametara na parcelama sa teritorije dva upravna okruga. Edukacija poljoprivrednih proizvođača, putem prezentacija, o značaju praćenja plodnosti.

Partneri: Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin doo i Poljoprivredna stručna služba Kikinda doo.

PROJEKTNI TIM PSS ZRENjANIN

Podelite sa drugima