Ispitivanje Poljoprivredne stručne službe pokazalo neophodnost obuke proizvođača

Ispitivanje Poljoprivredne stručne službe pokazalo neophodnost obuke proizvođača

Plodnost površina se mora kontrolisati Unapređenje kvaliteta zemlji šta postiže se praćenjemnjegovog sastava i obogaćivanjem potrebnim količinama odgovarajućeg mineralnog đubriva.

Proizvođačima je neophodna obuka kako bi đubrili zemlju isključivo prema pokazateljima njene analize, zaključuju stručnjaci Poljoprivredne stručne službe (PSS) na osnovu rezultata ispitavanja koje su nedavno sproveli.

rucna sadnja pss zrenjanin

Reč je o poduhvatu koji je podržalo resorno ministarstvo putem konkursa za razvoj tehničko-tehnoloških, razvojnih i inovativnih projekata u agraru i ruralnom razvoju.

Zrenjaninska PSS je projekat sprovela zajedno sa kikindskom službom. Cilj stručnjaka je bio da utvrde i kontrolišu plodnost zemljišta. Najpre je obavljeno nulto uzorkovanje i određivanje agrohemijskih parametara na parcelama, pre upotrebe mineralnih đubriva.

U pitanju je bilo 50 uzoraka zemljoradnika iz Srednjeg i Severnog Banata. Nakon toga su rađene analize i izrađena je mapa po parametrima za oba okruga. Uporedo sa time, za proizvođače su obezbeđena predavanja, radionice i brošure.

Stručnjaci PSS-a poručuju da je analizama potrebno obuhvatiti što veći broj parcela i da se plodnost zemljišta mora pratiti radi održavanja ovog prirodnog dobra.

Podelite sa drugima