GENETSKA SELEKCIJA U STOČARSTVU: POVEZIVANjE FENOTIPA, POREKLA I SKUPOVA GENA

Analizom genoma DNK do što boljih informacija

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede tokom 2021. godine raspisalo je konkurs za unapređenje sistema prenosa znanja kroz unapređenje tehničko-tehnoloških, razvojnih I inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Na konkurs je aplicirala Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin zajedno sa partnerom na projektu „HGS – Bulls” DOO iz Kule. Tema projekta je bila „Genetska selekcija u stočarstvu”.

Genomska selekcija podrazumeva korišćenje genetskih informacija analizom genoma DNK kako bi se što ranije dobio opis priplodnih vrednosti životinja. Cilj ove selekcije je da poveže sve poznate izvore informacija fenotip, poreklo i skupove gena (genome) koji su odgovorni za produktivne osobine grla, a po pravilu su te osobine sa niskim koeficijentom naslednosti.

Na taj način se može kod oba pola u ranoj fazi života izračunati genomna uzgojna vrednost i povećati profitabilnost i ubrzati genetska dobit u uzgoju mlečnih goveda smanjenjem genetskog materijala i troškova dokazanih bikova. 

pss zrenjanin 009

Sam postupak analize genoma počinje uzorkovanjem tkiva sa životinje najčešće dlake iz repa, uha, krvi, semena. Materijal se potom pošalje u laboratoriju gde se vrši genotipizacija. Na tako mladoj životinji se sa velikom preciznošću može znati šta je grlo nasledilo od roditelja, nosi li dobre ili loše gene.

Na taj način se skraćuje generacijski interval I dolazi do profitabilnosti u proizvodnji. Projektom su bila obuhvaćena mala, srednja i velika poljoprivredna gazdinstva sa teritorije gradova Zrenjanina, Subotice, Šapca i Kragujevca.

Uzimani su uzorci tkiva uveta kako bi se izvršila DNK analiza na govedima odabranih gazdinstava. Na taj način se po dobijanju rezultata analize formira slika genomske structure na farmama i otkrila su se grla koja su nosioci poželjnih i nepoželjnih osobina.

Tokom projekta su sprovedene edukacije poljoprivrednih proizvođača, kao i distribucija brošura i studije. Precizna i tačna evidencija proizvodnih osobina još uvek su nezamenljivi u proceni priplodne vrednosti. Preduslov su za formiranje populacije neophodne za primenu genomske selekcije. Završnoj prezentaciji je prisustvovao i predstavnik holandske laboratorije gde su vršene DNK analize uzetih uzoraka.

pss zrenjanin 040

PROJEKTNI TIM PSS ZRENjANIN

Podelite sa drugima