Korisna i laka evidencija poljoprivredne proizvodnje uz pomoć smart telefona

Korisna i laka evidencija poljoprivredne proizvodnje uz pomoć smart telefona

Uhvatiti korak sa inovacijama

Poljoprivreda postoji od početka čovečanstva. Međutim, više nije tradicionalna i konzervativna kao nekada. Savremena poljoprivreda je digitalna, tehnološka i inovativna. Sa sve većim brojem ljudi na planeti koje treba hraniti, trend modernizacije će se verovatno i u narednom periodu nastaviti. Stoga je vreme da i naši poljoprivredni proizvođači uhvate korak sa inovacijama.

Kako danas gotovo svako koristi mobilni telefon (a mobilna tehnologija je već široko rasprostranjena), postoji niz aplikacija koje poljoprivrednicima mogu biti od koristi.

Oni mlađi koji poznaju engleski jezik već sada mogu besplatno „skinuti” dostupne aplikacije. Starijima je najveća prepreka poznavanje stranog jezika (najčešće engleskog). Zato je potrebno da napravimo aplikaciju koja će optimizovati poljoprivredu i omogućiti svima da je na jednostavan način koriste. To će biti glavni izazov u budućnosti.

Glavni cilj jeste optimizacija poljoprivrednih procesa. Pošto je većina funkcija za pametnu poljoprivredu već dostupna na desktop računarima i laptopovima, njihovo proširenje na mobilne uređaje je sledeći logičan korak. To će omogućiti farmerima da koriste ove tehnologije gde god da se nalaze.

Prema Zionu (tačnije Zion market research), jednom od najinovativnijih učesnika u razvoju precizne poljoprivrede, globalno tržište pametne poljoprivrede će porasti na više od 15 milijardi dolara u 2025. godini. Globalna istraživanja ove mreže pokazuju da je poljoprivreda jedna od najbrže rastućih industrija na svetu, i čini se da će se taj trend i nastaviti.

mobilni telefon 2

Najzastupljeniji koncept danas je „precizna poljoprivreda”. Ona uključuje tehnologije kao što su Internet stvari (IoT) i veliki podaci. Upravljanje tim podacima, letenje dronova, ispitivanje useva na bolesti, kreiranje „farmskih karata” za preciznu poljoprivredu i aplikacije za povezivanje sa savetnicima – čine sve ovo dostupnim svakom farmeru u pokretu.

Tehnologija je ušla u skoro sve delove procesa agrarne proizvodnje: od setve useva do njihove prodaje krajnjem korisniku. Različiti tipovi aplikacija mogu pomoći poljoprivrednicima da uzgajaju svoje useve, da se brinu o njima, da predvide uticaj na životnu sredinu i prate druge delove njihovog poljoprivrednog poslovanja poput stoke.

Neke od najznačajnijih aplikacija su za:

• vremensku prognozu;
• mapiranje njiva;
• GPS praćenje;
• pokretanje i kontrolu elevatora za žito;
• stočarstvo;
• upravljanje stokom.

Postoji mnogo vrsta poljoprivrednih aplikacija koje rešavaju različite probleme i pomažu farmerima da rade pametnije i ostvaruju odlične rezultate uz manje napora. Iako se mobilni softver koristi na mnogo različitih načina u poljoprivredi, postoje neke oblasti u kojima se čini da je razvoj aplikacija za poljoprivredu posebno koristan.

Onlajn i oflajn softver za dronove, tržišta, sisteme mašinskog vida za upravljanje bolestima i aplikacije zasnovane na lokaciji su neki od trenutnih trendova u svetu poljoprivrednih aplikacija.

Ivan Nan, dipl. Inž. biljne proizvodnje, PSS Zrenjanin

Podelite sa drugima