Na imanju „Zlatica” održan „Dan polja” posvećen strninama u srednjem Banatu

Dan polja

Prinosi manji za petinu

Sve strnine, pšenicu, ječam, tritikale i ovas pratile su nevolje od momenta setve, u oktobru 2018. godine do danas, pa se može očekivati prinos oko višegodišnjeg proseka. To bi bilo najviše 5,5 tona po hektaru, što je približno za petinu manje u odnosu na poslednjih nekoliko veoma dobrih godina.

dan polja otvaranje 500x310

Kosidba ječma, koji se u Srbiji našao na standardnih 60.000 hektara, mogla bi da počne narednog vikenda, a žetva pšenice krajem juna, s tim što bi najveći deo površina (ukupno ih je u Srbiji oko 510.000 hektara, od čega 55 do 60 odsto u Vojvodini) bio požnjeven u julu – to je saopštio dr Vladimir Aćin iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, na „Danu polja” posvećenom strninama održanom prošlog petka na imanju „Zlatica” u sastavu kompanije „Matijević”.

dan polja otvaranje 2a

Organizator je, po tradiciji, bila zrenjaninska jedinica Poljoprivredne stručne službe (PSS) čija je direktorka Kristina Salapura pozdravila učesnike „Dana polja”.

Predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić su istakli tesnu saradnju lokalne samouprave sa poljoprivrednicima koja se ogleda kroz finansiranje nabavke savremene opreme za PSS, subvencionisanje kamata na kredite i agrarni budžet.

Podelite sa drugima